Bordaközi hátfájás, A hátfájás típusai, okai és kezelései


Fájdalom a bordák között: ezek a betegségek válthatják ki Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a lehetőségeket és az izomfájdalom csillapításának módszereit vette számba.

ízületek kezelése vitriollal együttes kezelés fenyőmag tinktúrával

Honnan tudjuk, hogy izomfájdalomról van szó? A bordaközi izmok különböző rétegei a bordákhoz tapadnak, és fontos szerepet töltenek be a mellkas felépítésében, a légzésben.

ízületi betegség gyógyszerek áttekintése a harmadik fokú ízületi gyulladás mint a kezelés

Ezek az izmok — a többihez hasonlóan — megcsavarodhatnak, feszülhetnek, megnyúlhatnak, bordaközi hátfájás, és a sérülések különböző bordaközi hátfájás okozhat: éles fájdalom a hát felső részében, a bordákban, szúró, hirtelen fájdalom, ami jellemzően a hátat vagy mellkast ért ütés után jelentkezik, egyre erősödő fájdalom, olyan ismétlődő mozgások után, mint úszás, evezés vagy más fizikai tevékenység, feszülés, merevség, esetleg görcs a hát felső részén lévő izmokban, köhögéskor, tüsszentéskor, mély levegővételkor fokozódó fájdalom, érzékenység a bordák területén.

A bordaközi izom sérülésének leggyakoribb okai között lehetnek a konkrét sérülések, amelyek például sportolás közben vagy akár egy autóbalesetben keletkezhetnek.

Miért fáj a hátunk, ha levegőt veszünk?

Nem ritkán a sportolás közben végzett helytelen mozdulat vagy rendszeresen végzett mozdulatsor okozza a fájdalmat, főként táncosoknál, súlyemelőknél, golfozóknál, teniszezőknél. Utóbbiak gyakran egy túl erős törzscsavarás kapcsán szereznek sérüléseket.

Gyuri bácsi az ízületi bántalmakról beszél

Azoknál, akik valamiért túl hosszú ideig nyújtózkodnak a karjukkal a fejük fölé, például szobafestőknél, szintén előfordul a bordaközi izomhúzódás. Bordaközi fájdalom: miért kell orvoshoz fordulni?

A hátfájás típusai

A hát felső része ritkábban sérül meg, mert viszonylag kevésbé mobil. A hirtelen bordaközi hátfájás pl.

A bordák mögött jelentkező fájdalom esetén a legtöbben rögtön szívproblémákra gyanakodnak, holott többféle betegség felelőssé tehető a kellemetlen tünetekért. Létfontosságú szerveink számára a bordák nyújtanak védelmet a külső behatásokkal szemben.

Éppen ezért is elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, hiszen ki kell például zárni például a mellhártyagyulladást az idegi eredetű és a szív eredetű angina, kezdődő szívizom infarktus egyéb herpes zoster fájdalmakat.

Ha azonban kiderül, hogy mégis a bordákból ered a fájdalom, ám nem izomhúzódásról, hanem törésről van szó, akkor jellemző az éles, lokális fájdalom, az érintésre való extrém érzékenység és a légszomj.

A bordaporcgyulladás tünetei Bordák ízületi kezelése, Fáj a mellkasa? A bordaközi fájdalom lehetséges okai Rossz tartás és hátfájás Munka közben gyakran megeshet, hogy székünkben görnyedve sietve bordák ízületi kezelése megcsinálnunk valamit. Munka után kertészkedés, hobbi vagy főzés közben is gyakran görbe háttal tevékenykedünk. Ez a fajta rendszeres rossz tartás könnyen okozhat hátfájást. Ha csak pár órán keresztül ülünk rossz tartással, esetleg nem is tapasztalunk semmilyen fájdalmat.

Amennyiben bordatörésre gyanakszunk, azonnal orvost kell hívni! A bordaközi fájdalmat kezelni is, megelőzni is lehet Ha az enyhénél erősebb a fájdalom és nem múlik néhány nap alatt, akadályozza a mindennapi tevékenységet vagy az alvástmindenképpen orvoshoz kell fordulni.

miért fáj a ülő csípő ízületek gyógyító gélei

A szakértő fizikális vizsgálattal, kikérdezéssel, és ha szükséges, képalkotó diagnosztikai módszerekkel kideríti, valóban izomsérülés okozza-e a mellkas tájon jelentkező fájdalmat. Jobb bordaív alatti fájdalom - mit jelez? Kattintson tovább!

  • Legtöbbször a hátizomzat felől érezzük, akkor is, ha a baj gyökere a gerincnél keresendő.
  • Hátfájás bordáknál | Egészséges ízületek
  • Hátfájás fájdalma bordák ízületek Bordaközi fájdalom - izomhúzódás vagy más az oka?
  • 10 betegség, amelynél hatékony lehet a súlyfürdő - Termál Online
  • Miért fáj a hátam, ha levegőt veszek? | HillVital
  • Bajt jelez a borda alatti fájdalom Bajt jelez a borda alatti fájdalom

Ha a házi módszerek, mint a jegelés és a vény nélküli fájdalomcsillapítók nem hoznak eredményt, vagy komolyabb, gyorsabb javulást szeretnénk elérni, első lépésként érdemes megpróbálkozni a helyi célzott injekcióval. A fájdalom enyhülését követően javasolt a kíméletes gyógytorna és gyógymasszázs, valamint a fizikoterápiás kezelések. A gyógytornának is azért is van kiemelt szerepe, mert fontos megtanulni a bordaközi izmokat igénybe vevő aktivitások előtti bemelegítést és a megfelelő levezetést, nyújtást.

az ízületek gyulladása és duzzanata miatt csípőízület kóros artrózisa

Azonban ezzel a problémával türelmesnek kell lenni, az izomsérülések regenerálódása akár több hét is lehet, amely időtartam alatt kerülendő a megterhelő fizikai aktivitás. A későbbiekben pedig döntő szerepű a megfelelő életmód. Forrás: Budai Fájdalomközpont.

ízületi fájdalom kimosódása gerinc és ízületek betegségeinek caripain kezelése