Térdszalagok erősítése, Kezelési lehetőségek


térdszalagok erősítése a 3 fokú artrózis hatékony kezelése

Tudástár Térdszalagok Testünk egyik legbonyolultabb ízülete a térdízület, amit kifejezett erőhatások érnek a mindennapok és sportolás során egyaránt.

Lágyrészek által kevésbé fedett ízületről van szó, a stabilitását a térdszalagok biztosítják. Leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérül, míg a hátsó keresztszalag és a külső oldalszalag ritkán érintett.

térdszalagok erősítése fizioterápia az artrózis kezelésében

Az elülső keresztszalag jellemzően a csavarodással járó mozdulatok vagy az ízület oldalirányú kimozdulása során sérülhet. Síelők, focisták és a hirtelen megállással járó labdajátékok tipikus sérülése.

térdszalagok erősítése ízületi betegség ízületi ízületi gyulladása

A diagnózist ortopéd szakorvos állíthatja fel a sérülést követően készített MRI vagy ultrahang felvétel és a fizikális vizsgálat alapján. Ilyen típusú sérüléseknél nem röntgenfelvétel készül, térdszalagok erősítése a felvételen csak a csontos képletek láthatóak, a lágyrészek viszont nem. A károsodás mértékétől függően beszélhetünk teljes vagy részleges szakadásról.

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Általában duzzanatot, fájdalmat észlelhet, illetve instabilnak érezheti magát, mintha mozgása bekorlátozódna, teljes szakadás esetén pedig egy pattanó, roppanó jelenség tapasztalhat. Ha olyan sportokat űz, melyben a térd nagy terhelésnek van kitéve, nagy hangsúlyt kell fektetni a sérülések megelőzésére és elkerülésére.

Ilyenkor javasolt a célzott, erősítő, stabilizáló torna, hogy az izmok támogatni tudják a szalagok munkáját.

Segítségére lehet a propriocepció fejlesztése, amit a test helyzetének és mozgásának térben és időben való érzékelését jelenti, amit speciális gyakorlatok elvégzésével tud elérni. Térdízülete stabilitása a térdszalagok sérülésekor meggyengül, ami a porcfelszíne károsodásához vezethet, tehát ízületi kopás alakulhat ki, ha nem részesül megfelelő időben szakszerű kezelésben.

Amennyiben a sérülés után a tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon mielőbb orvoshoz.

térdszalagok erősítése csípőízületi artrózis 2 fokozat

Nem csak profi sportolók számára ajánlott fokozottan ügyelni a stabilitásra, hanem azoknak is, akik laza ízületekkel rendelkeznek. Így az idősek körében csökkenhet az elesés kockázata, hobbisportolók pedig térdszalagok erősítése a fájdalmas sérüléseket.

térdszalagok erősítése váll fájdalom és ropogás